Ülkemiz, geçtiğimiz yüzyılda 90’a yakın büyük depremde binlerce can kaybına ve milyarlarca lira zarara uğradı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başta deprem olmak üzere afet tehlikelerine karşı 2012 yılında, “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu”nu çıkardı. Kanunla birlikte Kentsel Dönüşüm adeta bir seferberlik haline geldi. Ve afet riski altındaki yapıların dönüştürülmesi, can ve mal kayıplarını önlemek öncelikli hedef olarak belirlendi.
Ayrıca hayat kalitesini artırmak, çevreye duyarlı yerleşimler oluşturmak ve yarınlarda marka şehirleriyle öne çıkan bir Türkiye inşa etmek, kentsel dönüşümün diğer önemli amaçlarını oluşturmaktadır.
Riskli alanlarda, rezerv yapı alanlarında ya da riskli binalarda yaşayanlara talepleri doğrultusunda 18 aya kadar kira yardımı yapılacak veya bankalardan kullanılacak konut veya işyeri kredilerine faiz desteği sağlanacaktır.
Anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan binaların sahipleri, kiracıları ve sınırlı ayni hak sahibi olarak bu binaları kullananlar, Kanun kapsamında yapılacak yardım ve desteklerden faydalanabilir.
Kanunda belirtilen yardım ve desteklerden faydalanabilmenin şartı riskli binanın anlaşma ile tahliye edilmesidir.
Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne, İstanbul, İzmir ve Bursa’da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlükleri ile diğer illerde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne danışabilir ya da Alo 181 hattını arayabilirsiniz.